2009/11/22

Beharangozó helyett lapszemle

Nem csak a két mérkőző fél háza táján övezi kiemelt figyelem az Aljas HFC és a Külker hétfői ütközetét. A tét nagyságára való tekintettel az összes vezető európai sportlap foglalkozik az összecsapással, és igen változatos szemszögekből közelítik meg azt. Lapszemle.

A mértékadó német sportmagazin, a Kicker cikkében tárgyilagosan próbálja megközelíteni a hétvégi mérkőzést, amely a felvezetés terjedelmét tekintve még a Bayern – Leverkusen rangadót is háttérbe szorítja. Az írás kiemeli, vélhetően hatalmas csata várható, az Aljasnak a szezon legjobb játékára lesz szüksége ahhoz, hogy meglepetést tudjon okozni az egyik bajnokaspiránssal szemben.

Brit földön szinte minden magát jelentősnek nevező sajtorgánumban téma a csata, a legsarkosabb anyagot viszont a Bányász egyik szurkolói oldala, az aljas.vitalfootball.co.uk szolgáltatja. A cikk szerint a piros-feketék pechszériája a Liverpool idei sorozatát idézi, bár az is kétségtelen, míg a Vörösöknél sérülések miatt alaposan lecsökkent a lehetőség arra, záros határidőn belül az elvárásoknak megfelelően teljesítsen a csapat, ez a budapesti kultuszklub esetében adott, hiszen a keret tagjai közül senki nem jelentett sérültet estére.

A legszentimentálisabban Baszkföldön közelítik meg a találkozót. A három rivális lap, az El Correo Vasco, a Deia és a Gara közös platformot hozott létre a meccs kapcsán, hétfői számukban jelzésértékű módon szóról-szóra ugyanazt az írást teszik közzé, ezzel jelezve, minden rendes tisztességes baszk embernek kötelessége este az Aljas család sikeréért szorítani, hiszen a Bányász sok tekintetben Magyarország Athletic Bilbaójának tekinthető. Először is, a spanyol első ligában vitézkedő alakulathoz hasonlóan mezszponzor nélkül vészeli át a gárda a gazdasági válságot, hasonlóan fanatikus, hűséges táborral rendelkezik, és játékos-politikájában is tartja magát a hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazott elvekhez. Egyes hírek szerint néhányszáz baszk szurkoló már útnak is eredt a Vizcayai-öböltől, hogy a helyszínen hajszolja bele a sikerbe a testvéreket. Arról nincsenek információk, hogy az ETA nevű szervezet tervez-e pirotechnikai bemutatót a találkozóra.

Az olasz Corriere della Sera papírformának megfelelő módon az ellenfél, a Külker mellett foglal állást, kiemelve, hogy egy olyan védekező stílusú csapatnak, mint az Aljas, nincsen helye Magyarországon, hiszen ezt a fajta stílust a taljánok réges-régen levédették maguknak.

A tengerentúli médiumokat sem hagyja hidegen a rangadó. A legszemléletesebben a The Washington Post ragadja meg a mérkőzés jelentőségét. Egy esetleges külkereskedelmi siker alaposan ronthatná az USA világgazdasági pozícióját, a Bányász győzelme viszont az amerikai illetőségű Jack Daniel’s vállalat éves eredményét tehetné rendbe, a jenkik tehát mellettünk vannak. A cikk leszögezi, azért az AHFC végzett és diploma előtt álló közgazdászainak tudniuk kellene, hogyan lehet „kordában tartani a külkereskedelmi mérleget.”

Végül egy unikum a hazánkban működő idegen nyelvű lapokból. A The Recsk Echo c. hetilap hosszabb bemutatást közöl a szajlai hősnek titulált Kívésmanről, melyben a gyermekkorban viselt lófaroktól kezdve a Luciferben átmulatott estéken át egészen a hangyairtás két epizódjáig minden megjelenítésre kerül. Ha minden igaz, az újság munkatársai már akkreditáltatták magukat a találkozóra, és a jövő héten különszámban számolnak be arról.

Van tehát extra motivációs töltet bőven, a lényeg:
NYERNI KELL! HAJRÁ, ALJAS! TERMÉSZETESEN MINDENKI EGYEN VÉRES HÚST!

Aljas HFC - Külker
Stadio BEAC, 2009/11/23, hétfő, 21.15
Aljas: Molnár I. - Furik Zs., Vass B., Kívés L., Nagy B., Szamosközi G., Szabó M., Csóti N.

6 megjegyzés:

  1. van még abból amit a cikk írásakor ittál, mert átugranék érte :)
    mellesleg Laci képét lófarokkal tegyük már fel a honlapra!!

    VálaszTörlés
  2. Aztakurva.... Nagyon durva cikk....:))) Van fantázia, az tuti.... :)

    VálaszTörlés
  3. Ne vicceljünk már, amikor Kívésman lófarokkal szaladgált, még nem ismerték a fényképezőgépet arrafelé. Maximum barlangrajzok lehetnek valamelyik bányajárat falán. :)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg, Mike!
    Hozd el a fotóapparátot, lövök párat (én is), ha gondolod. :)

    VálaszTörlés
  5. na nyomjuk le őket a faszba!

    VálaszTörlés