2011/05/27

Aljas kontra Vastüdő - először szóban

Európa szerte kiemelt figyelem övezi az Aljas HFC és a Vastüdő hétfői összecsapását. A világ vezető szaklapjai egyöntetű véleményként harsogják, hogy a szombati BL-finálé éppen megfelelő felvezetése lesz ennek a rangos ütközetnek. A Barcelona sportigazgatója, Txiki Beguiristain a hírek szerint hazánkba érkezik, hogy testvérkapcsolatokról tárgyaljon, mivel a katalán klub szeretné a védjegyéül szolgáló unalmas, sablonos játékot egy kicsit felfrissíteni. (Arsene Wenger is jelezte részvételi szándékát, de őt szinten alulinak nyilvánították.)

Igen frappáns ötlettel állt elő a korábban elsősorban Mohamed-karikatúrás botrányával reflektorfénybe került dán lap, a Jyllands Posten. Az újság internetes kiadása a két kapitánynak tette fel ugyanazokat a kérdéseket, páros interjút készítve. Ennek érdekesebb részeit szemlézzük az alábbiakban (az Olsen-banda sorozat műkritikája és a Bröndby előtt álló szakmai kihívások elemzése kimaradt).

1. Milyennek értékeled csapatotok eddigi teljesítményét?
VASTÜDŐ: - Nyilván a pontos értékelésre a bajnokság végén fog sor kerülni, de a csapattól azt kaptam, amit a szezon elején vártam. Szokásos év eleji bágyadtságunkból ébredtünk fel a szezon végére. Igazából az AS Kóma elleni meccsel kapcsolatban van csak hiányérzetem.
ALJAS: - Kész csoda, hogy ilyen előkelő helyen állunk, mert eddig csak két mérkőzésen hoztuk azt, amit nagyjából tudunk - ezeken két jelenlegi dobogós győztünk le. Szóval elégedettségre semmi ok, ennek kell látszania hétfőn, a pályán is.

2. Hogyan készültök a hétfői csörtére és mit vártok tőle?
VASTÜDŐ: - Természetesen mindenki izgalommal várja a hétfő esti rangadót. A lelki tényezők nagyon fontosak, mert egy ilyen meccsen nem számít a helyezés, csak az, hogy az adott pillanatban hogyan dönt a pályán játszó öt labdarúgó. Ismerve a két csapatot biztos vagyok benne, hogy nem lesznek trükközések. Ellenben mindent kiadunk magunkból, darálni fogunk, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.
ALJAS: - Merem remélni, hogy mindenki félre tudja tenni az ügyes-bajos dolgait, és hétfőre összekapjuk magunkat. A múltkori vereség miatt van törleszteni valónk, ezt szeretnénk most letudni. Nem lesz a liga látványosabb meccse, az biztos, de valami azt súgja, hogy izgalmaknak nem leszünk híján.

3. Lesz ezúttal szurkolói hátszele a csapatnak?
VASTÜDŐ: - Ebben a szezonban a Tábor sok nehézséggel küszködött, sajnos a távolság is ezek között van, de remélem, hogy most összeszedik magukat és megpróbálnak kitenni magukért.
ALJAS: - Sajnos ebben a tekintetben olyanok voltunk idén, mint az MTK vagy a Paks. Viszont kicsi, de lelkes táborunkat nagyra értékeljük, remélhetőleg mellettünk lesznek hétfőn is.

4. Számíthatnak bármit az első mérkőzésen szerzett tapasztalatok?
VASTÜDŐ: - Csak annyiban, hogy ott jöttünk rá, hogy van egy "tükörképcsapatunk". Nyilván teljesen más a műfű és a bitumen, a 4+1 és az 5+1. Azóta mi egy pár helyen változtunk.
ALJAS: - Nagyon jó a kolléga megfogalmazása, mi is arra számítunk, hogy kb. saját magunk ellen kell pályára lépni. Annyit leszögezhetünk, hogy aki az első gólt rúgja, nagy - de nem behozhatatlan - előnybe kerül. Azért azt le lehetett szűrni a BEAC-on, mi az, amivel biztosan nem szabad kísérletezni, ha esetleg majd égünk.

5. Mi az, amiben nyerési pontot láttok, és mi az, amiben veszélyesnek tartjátok az ellenfelet?
VASTÜDŐ: - A Vastüdő Hírszerzés egy pár dolgot feljegyzett az Aljas HFC-vel kapcsolatban. Remélem, hogy megértitek, hogy ezeket nem szeretnénk elárulni. Bízom benne, hogy meg tudjuk őket lepni egy-két dologgal. Több veszélyes pont is van a játékukban, azonban úgy szeretnénk felkészíteni a csapatot, hogy ezek már ne legyenek ránk veszélyesek.
ALJAS: - Én nem titkolóznék ennyire. Az ellenfél legveszélyesebb fegyvere az, hogy rendkívül tudatosan, fegyelmezetten öli meg az ellenfél játékát, és próbálja kihasználni saját erősségeit. Ahogy mi sem, a Vastüdő sem egy szupertechnikás csapat, viszont rendkívül nehéz ellene boldogulni. Az a fél fog győzni, amelyik irányítja a mérkőzést, és amelyik több váratlant tud majd húzni. Ezek akarunk mi lenni, de erre csak akkor van esélyünk, ha mindenki megfelelően áll a feladathoz.

6. Mit üzennél az ellenfélnek?
VASTÜDŐ: - Nyilván nagyon fontos az eredmény, de a foci, a társaság ezt felülírja. Azt valószínűsítem, hogy számunkra és számukra "tét nélküli" lesz az összecsapás - mivel csak matematikailag érhetünk dobogóra -, így pedig az kívánom, hogy egy jó, közönségszórakoztató, gólgazdag és élvezetes meccset játsszon a két csapat.
ALJAS: - Tét nélkülinek azért nem nevezném a meccset, hiszen a győztesnek reális esélye lesz a dobogó megcsípésére. Ugyanakkor élet-halál harcra semmi ok, hiszen megvan a bentmaradás, remélhetőleg egy jó iramú, futós, hajtós, eseménydús, változatos, kemény, de sportszerű mérkőzést látunk majd. Az ellenfélnek nem üzennék, hiszen foglalkozzanak csak ők magukkal, a csapattársaim felé fordulva viszont elővennék egy klasszikust: mindenki egyen véres húst!

A mérkőzés 21 órakor kezdődik.

4 megjegyzés:

  1. hmm páros interjú, egyedülálló!! :)
    végtelenül korrekt nyilatkozatok, kulturált kis meccs lesz ez! de annyi biztos, hogy nagyon darálós és remélem hajtós is. részemről szeretném győzelemmel és most a teljesítményemmel is elégedetten zárni a szezont

    VálaszTörlés
  2. Nnnnna, jó kezdeményezés, ezek szerint lesz videjó is? :)
    Az interjúk korrektek, de a Kapitányunk szájából némi bizonytalanságot érzek a meccsel kapcsolatban, remélem csak taktika!

    VálaszTörlés
  3. Nem lesz videjó. :)
    A bizonytalanságot abból érezheted, hogy nem voltam elégedett azzal, ahogyan az utóbbi hetekben a meccsekhez álltunk. Az nem jó, ha úgy vagyunk vele, hogy focizunk egyet, letudjuk, azt jóvan. Egy meccs van, erre kapja össze magát mindenki!

    VálaszTörlés
  4. @ saját magam: Természetesen akinek nem inge, nem veszi magára, mindenkinek saját magával kell foglalkoznia, én is ezt teszem.
    Mindenesetre szombaton kellően bemelegítünk, úgy érzem. :)

    VálaszTörlés